Wat doet een machinist grondverzet?

Bij Echt Snel vind je verschillende vacatures op het gebied van kraanmachinisten en machinisten grondverzet. In deze blog lees je wat grondverzet is, wat de werkzaamheden van een machinist grondverzet zijn, de vereiste competenties en opleidingen om een machinist grondverzet te worden en wat je gaat verdienen.

Wat is grondverzet?

Grondverzet is het voorbereiden van een terrein voor de bouw of woningen waarbij de grond verplaatst moet worden. Je werkt hierbij samen met één of meerdere grondwerkers om de ondergrond voor te bereiden. Je bedient de graafmachine om je collega’s te helpen met de zwaardere werkzaamheden, zoals het graven of ophogen van grond. 

Wat doet een machinist grondverzet?

Als machinist grondverzet werk je met graafmachines en wiellaadschoppen (ook wel bekend als shovels). Hierbij moet je rekening houden met kabels, leidingen en rioleringen die onder de grond zitten wanneer je grond gaat verzetten. Je kunt tijdens het bouwproces een voorbereidende rol hebben door de grond op te hogen of weg te voeren. Maar ook tijdens het grondverzet voer je werkzaamheden uit zoals graven, egaliseren en verhardingen verwijderen. Ook het aan- en afvoeren van grond op de bouwplaats hoort tot de taken van een machinist grondverzet. Met de graafmachine kun je worden gevraagd om zware objecten te hijsen.

Als machinist grondverzet leer je jouw machine veilig te gebruiken en onderhouden, zodat je kleine problemen aan jouw graafmachine kunt repareren. Het zelfstandig kunnen verplaatsen en voorbereiden van de graafmachine op de vrachtwagen naar de bouwplaats hoort ook bij jouw takenpakket.

Welke competenties zijn belangrijk als machinist grondverzet?

Ben je van plan om een machinist grondverzet te worden? Dan vraag je je natuurlijk af of je past bij het profiel van een kraanmachinist grondverzet. Als machinist grondverzet zijn de volgende competenties belangrijk:

  • Accuratesse; je moet heel precies werken volgens de bouwplannen, anders raak je een kabel, leiding of riolering bij jouw werkzaamheden.

  • Besluitvaardig; soms moet je knopen doorhakken om deadlines van projecten te halen.

  • Flexibel; elke dag is anders. De ene dag werk je aan het ophogen van de grond, een andere dag voer je grond op en af bij de bouwplaats.

  • Luisteren; naast je directe werkgever heb je te maken met verschillende aannemers waarvoor jouw werkgever werkzaamheden verricht. Jouw taak is om de werkzaamheden van grondverzet goed te laten verlopen.

  • Resultaatgericht; je bent een van de eerste stappen van de werkzaamheden binnen het project. Als je achterloopt op de planning, wordt de planning vertraagd.

  • Teamplayer; je werkt met verschillende mensen en instanties om jullie project in goede banen te leiden.

Opleiding

Over het algemeen heb je een mbo-niveau 3 diploma nodig om een machine te mogen bedienen. De opleiding graafmachine grondverzet duurt in totaal 3 jaar.
Om toegelaten te worden tot de opleiding heb je één van de volgende diploma’s of overgangsbewijzen nodig.

  • Vmbo-diploma kader-, gemengde- en theoretische leerweg

  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4

  • Beroepsopleiding niveau 2 

Bij studenten van mbo-niveau 2 kijken de mbo-instellingen in een persoonlijk gesprek naar de mogelijkheden van de student, zodat de opleiding beter aansluit om de vorige opleiding.

Afhankelijk van jouw huidige situatie kun je ervoor kiezen om de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) variant te doen. Hierbij ga je een dag per week naar school voor de theorie en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. De andere dagen van de week breng je de theorie in de praktijk door te gaan werken bij een erkend leerbedrijf.

Salaris

Als machinist grondverzet verdien je minimaal €1.700,- tot maximaal €3.600,- per maand.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden als machinist minikraan?
Neem contact op met ons via email of bel ons gerust!