Wat doet een grondwerker?

Bij Echt Snel hebben we gedurende het jaar vaak verschillende vacatures voor grondwerker. Maar het werken als grondwerker; wat houdt dat nu eigenlijk precies in? Wat doet een grondwerker, welke kwaliteiten zijn belangrijk en hoe kun je er eigenlijk eentje worden? We vertellen er alles over in deze blog!

Wat is een grondwerker?

Een grondwerker houdt zich bezig met verschillende taken rondom graaf- en grondwerkzaamheden. Grondwerk komt voor in verschillende vormen. Het is vaak de eerste stap die wordt gezet bij het starten van een bouwtraject. Dit kan bijvoorbeeld in de woningbouw zijn, maar ook in bijvoorbeeld de groenvoorziening of het aanleggen van wegen. Voordat er gestart kan worden met de bouw, moet eerst de grond gereed worden gemaakt. Hierbij kun je denken aan het aanleggen van rioleringen, kabels en andere aansluitingen. Het zijn stuk voor stuk werkzaamheden waarbij een grondwerker van groot belang is. Maar wat doet een grondwerker daarin eigenlijk precies?

Wat doe je als grondwerker?

Als grondwerker ben je een belangrijke schakel in het gereedmaken van de ondergrond, voorafgaand aan verschillende bouwtrajecten. Concreet gezien, voer je hier als grondwerker voornamelijk graafwerkzaamheden uit – zowel met de hand als met een machine. Denk hierbij aan het ingraven van de grond om kabels of leidingen aan te leggen, maar ook bij het aanleggen van een riool, is een grondwerker actief.

Naast de voorbereidingen en de graafwerkzaamheden die je als grondwerker zelf uitvoert, werk je veel nauw samen met een kraanmachinist. Zijn er plekken waar de kraanmachinist niet bij kan met zijn machine? Dan sta je als grondwerker stand-by om de graafwerkzaamheden met de hand uit te voeren.

Een grondwerker houdt zich onder meer bezig met de volgende werkzaamheden:

 • Het assisteren van de kraanmachinist

 • Sleuven graven

 • Leidingen en kabels aanleggen of verwijderen

 • Rioleringen aanleggen of verwijderen

 • Huisaansluitingen realiseren

 • Damwanden zetten

 • Plaatsing van wegafzettingen

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een grondwerker?

Als grondwerker houd je je bezig met een groot aantal verschillende werkzaamheden. Het is een belangrijk beroep, waarbij dan ook een groot gevoel van verantwoordelijkheid gevraagd wordt. Bovendien kan het werken als grondwerker soms erg fysiek zijn. Een goede conditie en een handen-uit-de-mouwen-mentaliteit zijn dan ook erg belangrijk. En niet te vergeten: als grondwerker werk je intensief samen met collega’s. Vind jij het dus leuk om in een team te werken en kun jij goed communiceren? Dan is een baan als grondwerker echt iets voor jou?

Als grondwerker zijn de volgende competenties belangrijk:

 • Een groot verantwoordelijkheidsgevoel

 • Goede fysieke conditie

 • Handen-uit-de-mouwen-mentaliteit

 • Een echte teamplayer

 • Goede communicatieve vaardigheden

Hoe word je grondwerker?

Beschik jij over bovenstaande vaardigheden en lijkt het je bovendien leuk om als grondwerker aan de slag te gaan? Bij Echt Snel hebben we vaak meerdere vacatures in de bouw, waaronder voor grondwerkers beschikbaar. Er zijn verschillende mbo-opleidingen die geschikt zijn om grondwerker te worden. Een opleiding is echter niet altijd nodig. Heb jij bijvoorbeeld al ervaring als grond werker of ben je bereid om het vak te leren? Ook dan zijn er vaak al verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan als grondwerker. Bij Echt Snel bieden we bovendien verschillende cursussen aan, bijvoorbeeld het halen van het voor grondwerker benodigde VCA. Ook beschik je als grondwerker bij voorkeur over rijbewijs BE.