Wat is een monteur landbouwmechanisatie?

Een monteur landbouwmechanisatie is een professional die zich bezighoudt met het onderhoud, de reparatie en de installatie van machines en werktuigen. Welke worden gebruikt in de landbouw. Dit kan onder andere gaan om tractoren, maaidorsers, zaaimachines, ploegen en andere machines die gebruikt wordt in de landbouwsector. Maar hoe word je nou eigenlijk een monteur landbouwmechanisatie, welke competenties zijn belangrijk en wat verdienen je ongeveer als monteur in de landbouw? We behandelen het in deze blog!

Wat doet een monteur landbouwmechanisatie?

Een monteur landbouwmechanisatie is verantwoordelijk voor het oplossen van storingen aan machines en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Dit kan zowel op locatie bij de klant als in de werkplaats van een bedrijf plaatsvinden. Een monteur landbouwmechanisatie is in staat om zelfstandig problemen op te lossen en heeft een brede technische kennis.

De werkzaamheden van een monteur landbouwmechanisatie bestaan onder andere uit:

  • Mechanische werktuigen bouwen en installeren

  • Mechanische werktuigen repareren

  • Smeren, controleren en ander onderhoud van machines

  • Demonteren van machines 

Hoe word je monteur landbouwmechanisatie?

Om monteur landbouwmechanisatie te worden, is het meestal nodig om een opleiding te volgen op mbo-niveau in de richting van landbouwmechanisatie. 

Daarnaast volgen veel monteurs landbouwmechanisatie regelmatig bijscholing om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in de sector.

Welke competenties zijn belangrijk voor een monteur landbouwmechanisatie?

De volgende competenties zijn belangrijk voor een monteur landbouwmechanisatie:

  • Technische kennis: De monteur moet beschikken over kennis van de werking en constructie van landbouwmachines en -voertuigen.

  • Probleemoplossend vermogen: De monteur moet in staat zijn om snel de oorzaak van storingen te achterhalen en de juiste oplossingen te vinden.

  • Vaardigheden in onderhoud en reparatie: De monteur moet over de vaardigheden beschikken om landbouwmachines en -voertuigen te onderhouden en te repareren.

  • Veiligheidsbewustzijn: De monteur moet op de hoogte zijn van de risico’s en gevaren van het werken met landbouwmachines en -voertuigen en moet in staat zijn om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen.

  • Communicatieve vaardigheden: De monteur moet in staat zijn om duidelijk te communiceren met klanten en collega’s.

  • Zelfstandigheid: De monteur moet in staat zijn om zelfstandig te werken en beslissingen te nemen, bijvoorbeeld bij het plannen en uitvoeren van reparaties en onderhoudswerkzaamheden.

Wat verdient een monteur landbouwmechanisatie?

Het salaris van een monteur landbouwmechanisatie is afhankelijk van het opleidingsniveau en de ervaring. Een startende monteur landbouwmechanisatie verdient gemiddeld zo’n € 1.800,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot € 3.000,- bruto per maand voor een ervaren monteur landbouwmechanisatie.