Wat doet een metaalbewerker?

Echt Snel biedt regelmatig vacatures aan om als metaalbewerker aan de slag te gaan. Maar wat doet een metaalbewerker precies? Welke competenties heeft een metaalbewerker nodig? Moet je hiervoor een opleiding hebben gevolgd en wat ga je uiteindelijk verdienen als metaalbewerker? In deze blog leggen we dit allemaal uit en wie weet werk jij binnenkort mee aan een grote stalen constructie.

Wat doe je als metaalbewerker?

Een metaalbewerker maakt, bewerkt en voert reparaties uit aan metalen constructies. Dit kan variëren van een onderdeel van een machine tot aan constructies voor bruggen. Met behulp van technische tekeningen en schetsen voert een metaalbewerker bewerkingen uit en gaat aan de slag met diverse materialen, zoals staal, aluminium, RVS, kokers en diverse plaatwerken.

De werkzaamheden van een metaalbewerker bestaat uit boren, zagen, slijpen, lassen, buigen waarmee metalen en materialen worden omgezet naar complete constructies en machines. Daarnaast houdt een metaalbewerker zich ook bezig met het afstellen, monteren en repareren van machines, zoals voor een CNC-machine.

Welke competenties zijn belangrijk als metaalbewerker?

Het werk als metaalbewerker kan fysiek zwaar en gevaarlijk zijn, daarom is het belangrijk dat je in een goede fysieke conditie bent en altijd alert bent op gevaarlijke omstandigheden voor zowel jezelf als je collega’s. Het is van belang dat de metaalbewerker technisch inzicht heeft, nauwkeurig kan werken en kennis heeft van verschillende materialen en constructies. Aangezien er veel gewerkt wordt op projectbasis, wordt verwacht dat je zowel zelfstandig als in een team kan werken.

Welke opleiding heb je nodig als metaalbewerker?

Om als metaalbewerker aan de slag te gaan heb je minimaal een MBO opleiding nodig in de richting van staal of metaal, zoals de opleiding ‘constructiewerker’. De exacte vereisten kunnen per bedrijf en functie verschillen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om zonder opleiding aan de slag te gaan als metaalbewerker, dit gaat om vacatures waarbij je als metaalbewerker eenvoudige bewerkingen en werkzaamheden gaat uitvoeren. In deze gevallen volg je een inwerkperiode bij het bedrijf waar je aan de slag gaat.

Wat is het salaris van een metaalbewerker?

Een metaalbewerker verdient gemiddeld tussen de €1.900,- en €3.000,- bruto per maand. Dit kan afhankelijk zijn van je leeftijd, werkervaring, opleidingsniveau en certificaten.